Charakterystyka pizzy neapolitanskiej

Separator
Nasza restauracja specjalizuje się w wypieku prawdziwej pizzy neapolitańskiej.


Cała magia pizzy neapolitańskiej tkwi w oryginalnych, najwyższej jakości składnikach i skrupulatnym przestrzeganiu zasad sztuki wyrobu ciasta. Jego formowanie wykonuje się specjalną techniką, pozwalającą na wypchnięcie powietrza ze środka ciasta do brzegów, które dzięki temu stają się puszyste i wyrośnięte. Środkowa część pizzy charakteryzuje się cienkim ciastem i wilgotnym nadzieniem.

Pizza przygotowana jest według tradycyjnej włoskiej receptury z dodatkiem dojrzałych pomidorów San Marzano rosnących u podnóża Wezuwiusza, Mozzarelli Di Bufala/ Fior Di Latte z rejonu Kampanii, oliwy Extra Vergine i świeżej bazylii. Tajemnicą naszej pizzy jest długo dojrzewające ciasto.


Nasza pizza wypiekana jest w piecu certyfikowanym przez AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana) , w temperaturze dochodzącej do ok. 485oC (900oF). Czas pieczenia to zaledwie 60 do 90 sekund. Do najbardziej tradycyjnych wariantów pizzy neapolitańskiej zaliczana jest Margherita i Marinara. Wartości kaloryczne: Pizza Margherita ma ok. 800 kcal, Marinara ok. 500 kcal.

Pizza neapolitańska jest od 2009 r. zastrzeżona przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny ,z certyfikatem gwarantowanej tradycyjnej specjalności TSG (traditional speciality guranteed).

W grudniu 2017 roku Napoletana trafiła na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

Certyfikat Traditional Speciality Guaranteed

Numer telefonu

511-730-056

Lokalizacja

ul. Kolorowa 1
07-200 Wyszków
wtorek – niedziela
12.00 – 21.00

Zapraszamy do składania zamówień telefonicznie bądź odwiedzenia naszego lokalu, do zobaczenia!